UM Home | Home | Articles | News | Display

Perubahan polisi wireless UM / Changes of policy for UM wireless

 
 
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

Warga Universiti Yang Budiman,

Ingin dimaklumkan bahawa dari pemantauan pihak PTM sejak kemasukan pelajar sesi 2012/2013, penggunaan wireless UM oleh pelajar telah meningkat sekali ganda. Dari pemantauan kami, ini disebabkan kebanyakan pengguna sekarang mempunyai lebih dari satu gadget. Ini akan menyebabkan kelajuan wireless berkurangan oleh kerana bilangan pengguna dan gadget yang bertambah. Keadaan ini bertambah teruk pada waktu malam di mana sesetengah pengguna di beberapa kolej kediaman tidak langsung dapat menggunakan perkhidmatan wireless.

Oleh yang demikian, mulai esok (24/10/2012) pihak PTM ingin mengaktifkan polisi di mana hanya satu id pengguna sahaja dapat login pada satu-satu masa. Ini bermakna jika seorang pengguna ingin menggunakan wireless di telefon pintar, sambungan wireless di komputer riba perlu di padamkan dahulu. Pihak PTM sentiasa menerima sebarang maklumbalas atau aduan dari pengguna untuk penambahbaikan berterusan rangkaian wireless UM. Oleh itu, sebarang aduan tentang masalah wireless boleh direkodkan di http://helpdesk.um.edu.my atau boleh call talian helpdesk PTM di 03-7967 4001.

Sekian, terima kasih.

********************************************************************************************************************************************************************************

Dear UM Community,

Please be inform that PTM network team did a monitoring on wifi usage starting from recent  2012/2013 new student intake until today.The Result from the monitoring, we have discover an increase(double) of wifi usage by users. The increase is due to a single wifi user is logged to multiple concurrent devices via wifi. The increase of usage  will affect the speed and availability of wifi service provided by PTM. And this scenario became worst during night time which causes an intermittence wifi service throughout the night.

Therefore starting from tomorrow (24th Oct 2012), PTM will implement a new policy which only allows single wifi access from a single user at one time ONLY. If a user has multiple devices, only one device can be use at one time.

Any complaints / reports please log them at helpdesk.um.edu.my or call our helpdesk at 7967 4001.
 
<< Back
[ 3285 hit ]
 

Contact us: umweb[at]um.edu.my
Copyright © 2008 - 2017 University of Malaya, 50603 Kuala Lumpur, MALAYSIA.
About this site